Spoiler alert: ze gaan snijden!

Maar het is niet zo makkelijk als het lijkt.

Ondanks dat we om 14:00 uur aan de beurt waren liep het tegen 15:00 uur toen we geroepen werden.
Ik ben haar naam kwijt, maar het is één van de chirurgen die mij gaan opereren.
Ze begon met melden dat de kuren die ik heb doorgaan erg weinig resultaat hebben gehad. In tegenstelling tot de vorige keer. Dat deed even pijn. Gelukkig vertelde ze dat de tumor dan wel niet veel geslonken is, maar dat hij (of zij) wel iets losser is komen te liggen, waardoor ze gaan snijden.

Dat lucht op. Plat gezegd, snijden is een kans, niet snijden was het einde geweest… kon ik van ‘cure’ naar ‘care’.

Die kant gaan we (nu) in ieder geval niet op.

Vervolgens een heel uitvoerig en gedetailleerd gesprek. En dan in het Engels omdat er een persoon uit het buitenland mee wil kijken, wat natuurlijk prima mag.
Gelukkig is het goed te volgen, sommige organen moeten we even vertalen, het is niet ons jargon, maar het verhaal is helder.
Kort gezegd komt het neer op vier opties:

  1. Ze snijden mij open en maken mij direct weer dicht op dat het niet gaat lukken. Echt goed zicht op hoe het ligt weten ze pas als ik open lig. Het ligt echt op een rot plek en ook nog eens aan het begin van mijn dunne darm, waardoor ze mogelijk niet eens een klem kunnen plaatsen en dus niet verder kunnen. Geen scenario dat ik graag wil.
  2. Ze snijden mij open, halen de tumor weg -schoon en wel- naaien mij weer dicht en klaar is kees. (mijn lievelingsscenario).
  3. Ze snijden mij open, zien dat het lastig is, maken mijn schoon, ik verlies wat bloed, ze halen een ader weg, ik eindig op de IC maar kom er nog goed vanaf.
  4. Ze snijden mij open, halen de tumor weg, maar moeten een stuk van mijn ader afhalen, ik verlies wat bloed, ze moeten een stuk darm rechtsreeks op mijn maag aansluiten en nog wat omleggen, ik eindig op het IC en het komt allemaal goed al moet ik voortaan kleine porties eten.

Ze gaan mij hoe dan ook met 3 chirurgen opereren, zetten een vaatchirurg op standby en een IC bed staat klaar met mijn naam er op. Het is wel een teken dat het voor hen een pittige operatie wordt.
Voor mij hangt het erg van het scenario af, maar met 1 a 1,5 week ziekenhuis en 6 weken niet tillen (maar alles mogen doen) ga ik het wel redden.
Wel grappig om te horen dat ik een partij slangen krijg… Eerst een infuus, dan een ruggeprik, dan een blaaskatheter, dan een maagsonde en nog zuurstof slang voor de zekerheid. En voor de zekerheid een slang in mijn arm waar ze bloed uit kunnen halen en een slang in mijn nek om… ik weet het al niet eens meer.
Maar kerst komt vroeg, want ik word de kerstboom!

Bing it on, ik heb er zin in!

Nog zin om de tekst te lezen die naar de Whatsapp ging vanuit de auto?
“Goede avond, net uit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis met een update:
Kort gezegd: kuur nu klaar, operatie wordt ingepland.
Fijn om te horen na 23 weken chemo. Het zwaarste gedeelte is nu voorbij.
Over ongeveer 5 weken (datum nog niet bekend) gaan ze mijn tumor met 3 chirurgen te lijf. Het is nog al een complexe aanpak met diverse scenario’s van ‘gewoon wegsnijden’ tot ‘zaken omleggen en elders weer aansluiten. Welk scenario weten ze pas als ik open lig. Eén scenario is dat ze mij openen en weer sluiten omdat het te lastig is, de andere drie zijn dat ze het fixen maar met verschillende interne koppelingen. (ik slaap dan toch, dus ze zoeken het maar uit).
Al met al toch gaaf dat na zo’n periode eindelijk de tumor echt weg kan, al blijft het altijd spannend met deze ziekte, ik heb er alle hoop op dat het gewoon helemaal goed komt en ik midden november helemaal de oude ben (die dan alleen nog niet mag tillen) :o)”

Kan het ook in moeilijke taal? Ja, hierbij de brief die geschreven is door de arts (chirurg) waar we mee spraken voor haar collega’s. Zie: uitslag op papier

Voor de echt nieuwschierigen onder jullie, dit is de voorbereidingsuitleg voor de operatie.

Maar het kan ook leuker… met foto’s en bewegende beelden.
Eerst maar eens de foto’s die de artsen gebruiken als beste plaatjes om hun mening op te baseren.

Bij het groene streepje zie je de grootte (als je begrijpt hoe het werkt).

 

Maar altijd even leuk: bewegende beelden:
(in video, zodat je hem stil kan zetten om langer te genieten)