Een van de tips die ik gister kreeg van de aardige professor was zo snel mogelijk een second opinion opvragen.

Niet omdat het niet goed is wat ze doen in het top-ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek, maar om iemand mee te laten kijken die wellicht meer verstand heeft van mijn specifieke situatie en daardoor kan helpen.

Ik had het ook al even met mijn eigen arts in het AvL gezegd dat ik dat graag wil doen, niet uit wantrouwen, maar omdat het nog al ergens over gaat. Hij, maar ook anderen, geven aan dat dat echt geen probleem is, want zij zouden dat zelf ook doen. Het gaat hier niet over iets kleins, maar over mijn leven, niemand die mij dat kwalijk neemt.

Maar hoe werkt dat het aanvragen van een second opinion en bij wie dan?

Nou, dan is het handig om eerst je verzekeraar te bellen. In mijn geval Zilveren Kruis.
Na het algemene nummer en de toezegging dat ik second opinions mag aanvragen (zelfs meerdere), werd ik doorverbonden naar een casemanager. Iemand die je bijstaat in het proces en de mogelijkheden.

Zij vertelde mij wat ik moet doen, maar heeft ook namen van ziekenhuizen die mogelijk het beste passen. Best handig. Deze leggen we dan naast de tip van de aardige professor en naast het gesprek dat we morgen hebben bij mijn eigen Oncoloog.

Maar… een tip waar ik nog nooit van gehoord heb deel ik ook graag. Vanuit mijn verzekering mag ik ook gratis gebruik maken van Royal Doctors Europe. Een groep artsen die binnen Europa de beste specialist zoeken op basis van jouw vragen en dan jouzelf direct een advies geven. Een bijzondere dienst waar ik erg blij mee ben. Het geldt niet als second opinion, maar mag gewoon een keer. Je kan zelf je vragen stellen en zij vragen je dossier op en gaan dan aan het werk voor je. Zo kom je ook meteen over de grens om te bezien of men elders wellicht meer weet.

Gerustgesteld ben ik voorlopig nog niet, want niet-snijden is mijn grote angst en het lijkt er niet op dat iemand nu roept dat hij/zij het gaat doen. Het AvL staat op plek 45 van alle kankerziekenhuizen van de wereld. Dat lijkt laag, maar met zo veel ziekenhuizen is dat natuurlijk een heel goede positie.

Maar… ik geef niet op en ga door om te bezien wie mij kan fixen.

Morgen eerst maar eens alles aan mijn eigen Oncoloog vragen en daarna zo snel mogelijk beginnen aan de chemo.