Het Langeland Ziekenhuis heeft als slogan: “Beter dichtbij”. Nou, dat is ook echt zo.

Waar we vorige week maandag een mokerslag kregen te verwerken, mag ik gelukkig de behandeling in Zoetermeer ontvangen. 3 x 3 weken chemo, dezelfde als de vorige keer.

Vandaag om 14:00 uur mochten we langs komen bij ‘mijn eigen’ Oncoloog.

Nog voor het aanmelden zwaait een van de Oncologische casemanagers, alsof ik hier dagelijks kom. Mind you, het is meer dan een jaar geleden dat ik hier was. Terwijl we wachten komt de tweede medewerker van dit top-team ook nog even een knuffel geven, waarna we mee mogen lopen met de Oncoloog die ons komt halen alsof ze nog weet wie we zijn.
En… het is door allemaal even gemeend, geen ‘alsof’ maar oprechte interesse en medeleven. Bizar lief en een groot contrast met de fabriek in Amsterdam. Niet dat ze daar geen compassie hebben, maar het is in Zoetermeer echt thuiskomen en een warm bad. Erg blij dat ik hier met hen mag vechten tegen mijn kanker, ze gaan er echt alles aan doen om mij te helpen, dat is wel duidelijk.

De inhoud is hetzelfde, maar wij gaan toch naar buiten met een beter gevoel. Het is 9 weken kijken wat te doen en daarna verder kijken wat kan. Opgeven of praten over kwaliteit van het leven indien het niet lukt komt hier niet ter sprake. Alles kan, maar omdat het de vorige keer goed aansloeg gaan we er nu ook vanuit dat het weer gaat werken. We gaan het samen doen en dat sterkt ons zeker.

Eenmaal klaar met al onze vragen en alle antwoorden keurig gehad hebbende, mogen we nog even langs de intake van het team, waar de derde bekende medewerker al met open armen klaar staat om ons van informatie te voorzien.
Omdat ik al ervaren ben, hoeft niet de hele riedel met drama langs te komen, maar een paar zaken gecontroleerd te worden. Eén ding is nieuw, er zijn nu meer gespecialiseerde Oncologische fysiotherapeuten die worden aanbevolen om op kracht te blijven. Beweging helpt met gezond blijven en dat zorgt dat je de behandeling beter kan hebben, waardoor je er sterker uit komt en eventueel meer van de chemo kan hebben zonder zelf plat te gaan. Het is, hoe je het ook ziet, een ontzettende kut-behandeling. Maar, zoals gezegd, als ik het moet meemaken, dan graag met dit super team in het Langeland Ziekenhuis (binnenkort het Haga Ziekenhuis) in Zoetermeer.