Zo gaaf dit. Ik bedoel, niet dat kanker leuk is, maar deze foto’s krijg je anders nooit te zien. Neem eens een kijkje in mij, gewoon omdat het kan!

Wat dacht je van een totaal draaiende doorlichting van mijn lichaam, d.d. 28 maart 2023. Met handen boven het hoofd. Niet omdat ik bij de douane sta, maar omdat ik op de scan met mijn armen boven mijn hoofd moet liggen.


Ik heb er geen verstand van, maar op hoogte van de bovenkant van de ’50’ zit -zo denk ik- de tumor. Ongeveer 2 cm groot vlak naast het begin van mijn dunne darm.

Overigens erg lief van de dame achter de balie. Ik heb na de scan een CD-ROM besteld, deze lag twee dagen later keurig klaar. Helaas had ik geen speler en bleek nadat ik er een had de CD niet te werken. Kan gebeuren. Vandaag belde ze met excuses en mailde ze een beveiligde link om het toch te downloaden, lief!
Anyway… we gaan verder…

Als je mij dan plat legt en in plakjes snijdt, dat fotograferen en weer digitaal aan elkaar plakken, van boven naar beneden dan krijg je dit:
(wat oplicht verbruikt glucose, hersenen, hart en nog wat organen… maar ook één stipje bij mijn darm dus)

In zwart-wit:

Vond je het moeilijk te zien? Gelukkig hebben ze het keurig aangegeven in stapjes.
Nooit zo blij geweest om mijn tumor te zien, maar als ingenieur en een beetje nerd, toch wel gaaf!

Ook nog in video’s om mee te spelen. Let op: bonus materiaal aanwezig.

Nu maar hopen dat ze 17 april met een goed voorstel komen om het te fixen. Over 11 dagen zit ik dus (met Annie natuurlijk) in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis… Wordt vervolgd.

Mocht je willen weten hoe ze het beschrijven, dan is hier de beschreven toelichting… Knap als je het snapt!

1 Radiology Report
Onderzoek(en):

PET-CT Voorbereiding
FDG Oncologie injectie
PET-CT oncologie

DLP (dosis-lengteproduct): 238 mGy*cm

Radiofarmacon informatie:
139 MBq F-18 FDG

rechter elleboog intraveneus

Verstrekte medische gegevens:

Status na excisie proximale jejunum tumor. Nu mogelijk groei lokaal.

Verslag:
Circa 65 minuten na injectie van het radiofarmacon werd een PET scan vervaardigd van kruin tot bovenbenen, aangevuld met low dose CT voor anatomische correlatie en attenuatie correctie.
Het nuchter bloedglucose bedraagt 4,5 mmol/l.

Hoofd-hals:
Fysiologische FDG opname in hersenen, oogspieren, (hals) spieren, KNO-regio, speekselklieren, stembanden en arytenoïden, ring van Waldeyer en schildklier.
Geen cervicale lymfeklieren met pathologische FDG opname.

Thorax:
Geen suspect focaal verhoogde stapeling intrapulmonaal; fysiologische verdeling in het longparenchym. Onveranderd kleine aspecifieke longnodule dorsaal in de linkerbovenkwab
Verder op low dose CT geen significante noduli of infiltraten.
Geen hilaire, mediastinale of axillaire lymfeklieren met pathologische FDG opname.
Licht verhoogde stapeling distaal in de oesofagus, conform voorgaand onderzoek, hetgeen kan passen bij enige (reflux) oesophagitis.
Paravertebraal verhoogde stapeling symmetrisch op diverse niveaus hoog tot mid-thoracaal, passende bij bruinvet stapeling.

Abdomen:
Status na dunne darmresectie.
Duidelijk toegenomen FDG stapeling rondom de resectie naad (mediale zijde). Eventuele massa ter plaatse niet goed te onderscheiden van rondom liggende darmstructuren op lowdose CT. Geen focaal verhoogde stapeling locoregionaal in mesenteriale lymfeklieren. Cave mogelijk nog te klein voor detectie. Geen verhoogde stapeling meer in de midlijn van de buikwand. Verder geen suspect focaal verhoogde stapeling in intra-abdominale met fysiologische FDG opname in lever, milt, bijnieren en pancreas.
Fysiologische uitscheiding van FDG via de nieren, ureteren en blaas.
Geen para-aortale, paracavale, para-iliacale of inguinale lymfeklieren met pathologische FDG opname.
Op low dose CT geen relevante nevenbevindingen.

Skelet en extremiteiten:
Geen suspect focaal verhoogde stapeling in het skelet, met name niet ventrale uiteinde costa 8 rechts, eerder waarschijnlijk posttraumatisch van aard.
Minimaal focaal verhoogde stapeling ventraal tegenaan het SI-gewricht links in onveranderde sclerose beiderzijds ter plaatse (serie 201-275; zie key-image), waarschijnlijk degeneratief bepaald.
Verder licht irregulaire stapeling in het skelet, waarschijnlijk nog passende bij degeneratieve veranderingen/fysiologisch.

Conclusie:
Toename van de geringe FDG stapeling mediaal van de resectienaad na eerdere darmresectier, verdacht voor recidief.
Geen overtuigende aanwijzingen voor FDG stapelende pathologie locoregionaal of op afstand.

Geautoriseerd door: Dr. xxx
Nucleair Geneeskundige 28-03-2023, 13:19