Vandaag is het niet al te vroeg op, 10:30 begint het uitje van vandaag. Ze kunnen dus rustig aan doen en lekker ontbijten.

Het ontbijt is niet meer spannend genoeg om te fotograferen, maar het uitzicht blijft super mooi.

Daarna is het routine werk, plassen, pak aan en gaan! Helm halen en gelijk door naar buiten, anders is het zo warm, naar de sneeuwscooters die op ons staan te wachten.

Gelukkig zijn ze goed voorbereid, want het is vandaag -18 (en mogelijk kouder op het meer). Om dan met 40 km/h over het ijs te gaan moet je wel goede kleding hebben.

Er wordt nog even gewacht op nog een paar mensen, maar dan zijn ze weg.
Geen foto’s, want tijdens het rijden, net als in het verkeer, mag je niet filmen of foto’s maken. Logisch.

7 km verder stopt de stoet al weer om na een wandeling wat van de Sami-cultuur te leren. Dat is ook de trip van vandaag, een historisch cultuur uitje met de sneeuwscooter (inclusief lunch).

Het wordt pas duidelijk wat het is als ze er zijn, maar ze zijn op weg naar een Sami-kerk.

Het Christendom is hier al heel lang geleden geïntroduceerd. In de loop van de tijd werd er een grotere kerk gebouwd, maar die hebben de oorlog niet overleefd, waardoor nu deze kleine kerk (duidelijk voor kleine mensen) nog wordt gebruikt. Zwart geblakerd aan de voorkant (zuid-kant) en grijs elders, mooi stevig gemaakt. En niet groter omdat de palen niet groter konden omdat rendieren ook een maximale kracht kennen.

Knus en klein, maar wel leuk!

En best goed afgewerkt. Zo zelfs, dat ze hier nog trouwen. Alleen omdat het zo koud is, doen ze dat eigenlijk alleen in de lente en zomer.

Knieën in, want het past niet voor die lange Hollanders.

De dominee heeft een mooi spreekgestoelte en achter in de zaal is zelfs een balkon.

Achter in een van de vier delen (het is gebouw in een kruisvorm) zijn er in de loop der jaren vele namen en data op de muur gezet. Grappig om te zien.