Rust! Voor oma, oom Pascal en papa, maar ook voor ons, want het is vrijdag. Voor hen is het naast vrijdag ook een rustdag in de vakantie, zonder programma, even lekker doen wat ze zelf willen.

Geen vroege wekker, maar ook weer niet te laat, want er is ontbijt tot 10 uur, daarna zoeken ze het maar uit.

Toch blijft het grappig wakker worden met dit uitzicht en dan laat ontbijten terwijl de zon langzaam opkomt.

Ze pakken waar we zin in hebben, wat is het toch lekker om op vakantie te gaan. Euh…. als wij eerlijk zijn, doen wij niet anders.

Na het eten gaan ze even wandelen. Niet zomaar, maar ook bewust, want het museum voor de Sami-cutuur hebben ze nog niet gezien. Even cultuur snuiven dus.

En… spontaan een marktje bezoeken, bestaande uit één kraampje.

Nee, niets gekocht, leuk maar niet leuk genoeg. Lekker verder met de benenwagen.

Is dit de cultuur? Gele sneeuw hebben we ook in Nederland hoor!

Oh nee, hier is het pas. Even opletten er zijn 3 verschillende Sami-culturen…

Het is een groot museum en van alles te zien over de Sami en hun leefstijl van vroeger tot nu. Een groot scherm vertelt de geschiedenis, verder op is van alles getoond, ook over de dieren waar ze mee en van leven.

Schoenen met en zonder krul. Die krul is weggeëvolueerd, die was namelijk om skiës aan te haken en sinds de komst van de sneeuwscooter is dat niet meer nodig.

Natuurlijk drogen ze daar ook wat boven, al misstaat een stevig paar kaplaarzen blijkbaar ook niet.

Wil je alle geheimen weten van het overleven in het noorden, dan kan je het hier lezen of lekker zelf gaan.

Nou, ok, een korte impressie zodat ook wij weten wat er eigenlijk allemaal is en papa thuis lekker kan vertellen hoe en wat.

Grappig gedaan die vloer, allerlei info, recht onder je voeten.

Dan het ontstaan van de bekendste bes van Finland, de ‘cloudbes’ of in het Engels: ‘cloudberry’, een klein besje dat hier al jaren groeit als de bloem gebloeid heeft, komt er een bes.

Als het besje rijp is, wordt hij geplukt, eigenlijk logisch, want zo gaat het wel vaker in de natuur.

Bijzonder is dat hij erg duur is en hier veel wordt gedronken. De warme bessensap die oma, oom Pascal en papa gedronken hebben tijdens de uitjes waren daarvan gemaakt. Stiekem weten wij al dat het wat zuur is, dus wij hoeven hem niet hoor pap!

Nog wat tools en lessen uit het verleden…

En zelfs een kijkje onder water.

En zelfs iets over de Sami trommel of officieel “Trolltrumma” werd gebruikt bij het zingen. Tijdens het zingen van “Joiks” en het slaan op de trommel raakte de Sjamaan in trance, de staat waarin hij de wereld van de goden kon binnendringen. Niet op slaan dus, voor je het weet gebeurt er wat raars.

Verder gaat het museum veel over de omgeving en de dieren. Andere dieren dan bij ons, en maar goed ook, want wij gingen nooit meer naar buiten als je deze dieren in het wild tegen zou kunnen komen.

De poolvos, mooi, maar ons niet gezien.

De wolverine (in het Nederlands: ‘Veelvraat’) een mooi beest met grote poten, maar ook een alles eter met scherpe klauwen en nog beschermd ook… ons niet gezien! Net zo groot en zwaar als Mars, maar die vinden we veel leuker (net als Milkyway hoor).

En natuurlijk de beer… nou die hoeven we al helemaal niet!

En als klap op de vuurpijl is er nog 1 km aan openlucht museum te doen. Jassen dicht, mutsen op, -18 graden en genieten maar.
Best leuk om te zien hoe ze leefden, in strenge winters tot -40 graden en dan zo leven, stel het je maar eens voor.

Mooie keukens (kooktent) en een hijskraan met een plank op een gat. Mogelijk een opbergkast/gat voor eten, maar het zou net zo goed een wc kunnen zijn, ze hebben gezocht, maar er stond geen bordje bij.

En natuurlijk een sauna, dat kan niet ontbreken. Wel mooi zo in de natuur. En het is natuurlijk niet altijd winter, er ligt maar 6 maanden sneeuw.

Een grotere tent, ook om te eten, mogen ze in. Flink werkje om die boomstammen uit het bos te krijgen én in zo’n vorm neer te zetten en te laten staan. Knap hoor!

En het woonhuis van de Sami van vroeger mogen ze ook een kijkje nemen. Best gezellig, maar wel klein. Maar goed dat ze niet zo groot waren. Kijk maar, oma is zelfs groter!