Ondanks de kou, gaat de tijd hard. Vandaag weer een leuke dag waar ze naar uitgekeken hebben. Ze mogen vandaag met lieve husky’s gaan sleetje rijden. Dat willen wij ook wel eens! Eerst maar eens kijken hoe het gaat.

Lekker vroeg ontbijten, want ze moeten bijtijds aangekleed en wel klaar staan bij de buurman (waar de activiteiten worden georganiseerd). Nou, ze zijn er klaar voor en ze weten inmiddels hoe we ons moeten aankleden zonder het koud te krijgen.

Laat die bus maar komen!

De omgeving is mooi, de bus wat krap.

Maar wat maakt het uit, het is en blijft genieten. Het uitzicht is ook erg mooi.
Delcour bezet de hele achterbank.

Niet zo heel veel later komen ze aan bij de husky-slee-farm of hoe het ook heet. Een mooie en goed besneeuwde omgeving ergens midden in het land. Het is niet te horen op de blog, maar wat een herrie!
Ze pakken zich goed in met wanten en de bivakmutsen etc. De handwarmers die papa had besteld zijn super lekker, ruim 7 uur lang echt warme handen, als je ze in je wanten stopt. Handig voor als je een foto gaat maken, want dan moeten je handen snel weer terug in de wanten om op te warmen. Het valt vandaag nog mee, -10 hier en -3 in de stad, donderdag of vrijdag gaat het richting -17 en mogelijk dus nog kouder.

De slee-baas geeft uitleg hoe het werkt. Ze heeft een koptelefoon op haar hoofd, waarschijnlijk voor de honden, want het zijn er ruim 100 en als ze ons zien aankomen weten ze dat ze mogen rennen en daar hebben ze duidelijk zin in.

Na de uitleg snel naar de slee’s die klaar staan met 5 of 6 honden.

Met 20 man, 2 man per slee, dus toch 10 x 5 of 6 honden is een heel hoop herrie!

Maar dat maakt niet uit, wij hebben er zin in en de honden duidelijk ook. Aaien mogen we straks, want ze willen eerst presteren, daarna worden ze rustiger en kunnen we knuffelen.

Iedereen klaar?

Oh, er moet nog iemand snel even een plasje doen, waarom niet over de slee van oma en papa :).

Ok, let’s go! Oom Pascal zit met een vreemde dame in de slee, hoop dat Tante Dunja het niet ziet. Maar omdat wij een oneven aantal hebben, geeft hij aan wel een andere slede te pakken, oma durft bij papa. Oma gaat foto’s maken, die durft het niet aan om met haar heupen de rem te bedienen of mogelijk uit de bocht gegooid te worden. En ja… er is er een van de slee afgevallen, het is vrij normaal dat het gebeurt… Gelukkig kan ze mee genieten van de tocht op een comfortabele plank.

Hup hup hup!

Oom Pascal kan oma weer fotograferen, hij zit een slee voor papa en oma. Als je goed kijkt kan je dat zien, maar neem het maar aan dat het zo is.

Vooruit ziet oma dit.

Achter haar staat papa.

En ondertussen is het genieten van de rit én van het uitzicht. Ok, eerlijk is eerlijk, en van de stank van de husky’s. Leuke beesten, maar ze zijn zó sportief dat ze -net als wielrenners- kunnen poepen en plassen tijdens het sporten.

En dan moet je dus wel op tijd stoppen, die honden remmen niet. Als je dan wat aan de late kant bent, komen de honden bij de slee ervoor even gedag zeggen.

Met een armgebaar wordt aangegeven dat ze weer mogen gaan, hou je vast!

Go papa!

En na een tocht van ongeveer 75 minuten komen we weer terug. De honden een stuk rustiger en papa, oma en oom. Pascal een ervaring rijker.

Pap, zet jij de slee even binnen?

Het zijn schatjes en ondanks dat het geen huisdieren maar echte werkdieren zijn, vinden ze het prima om even flink te knuffelen.

Even tot rust komen, terwijl de omgeving even verkend wordt.

Zo kunnen we een kijkje nemen waar ze wonen, gewoon buiten overigens.

En één hok draagt het bordje ‘Anny’, haha mama ze hebben een hond (of hok) naar je vernoemd :).

Dan is het even knuffeltijd. Zo hard als ze blaffen, zo lief als ze zijn. Ze koppen nog harder dan Mars of Milkyway.

Alle 5 zijn het schatjes, even aandacht geven hoor.

 

Even lachen aub…

Nee, oma bedoelen we!

Haha, ja je bent een graphond!

Te lief al die beesten, jammer dat zo veel honden bij elkaar zo stinken. Maar goed dat er leenpakken uitgedeeld zijn. :)

Als alles staat is het tijd om te gaan.

Terug bij de uitleg-slee staat een huisje, dat staat klaar voor een kopje warme bessensap en een koekje. Het lijkt wel afgesproken met de sneeuwscootermensen, want daar was het precies hetzelfde, de handgebaren, de drank en koekjes en zelfs de kleding…

Dit is het verkeerde huisje, maar ziet er evengoed erg mooi uit.

Bij de ingang van het goede huisje staan twee husky’s van hout de gasten op te wachten.

Binnen is het lekker warm, maar eigenlijk te warm met deze kleding. Toch gaat iedereen even naar binnen, de bus is er nog niet.

Proost!

Als iedereen het te warm heeft is het buiten even wachten op de bus.

Leuk moment om even te bezien hoe diep de sneeuw hier is. niet goed te zien, maar voorbij de helft van het scheenbeen van papa.

De omgeving is in ieder geval practhig!

En de mensen ook.

Oma toch nog even op de foto, gewoon omdat het kan. Helaas helaas te zwaar om te gaan staan en het risico te nemen, maar het mag toch van haar bucketlist.

Go oma!

Kijk nog maar even rond, de bus komt er zo aan!

Thuis snel de kleding uit en naar het restaurant. Deze keer neemt oma de hamburger, papa probeert de rendiersalade en oom Pascal neemt toch een pizza, maar ook met rendier, zonde om delen weg te gooien.

En zo zaten ze gezellig in een bar in Lapland, hadden we ook nooit gedacht te kunnen zeggen. Hoop dat wij het ook snel mogen zeggen.

De locale cultuur is zichtbaar. Het is einde schooltijd, want dit kind wordt met de slee opgehaald, Grappig om te zien.

Na het eten lopen ze nog een rondje om de omgeving te verkennen. Bijna alle huisjes gezien, maar nog niet de ski-winkel achter de speeltuin…
Kijk dan, thuis wil hij nooit mee, en hier gaat hij zelf zitten spelen… lekker papa, dit moet een funniest home video zijn… wait for it!

 

Na even chillen (en voor de oudsten nog even slapen) staat het avond eten nog op het programma. Vandaag hebben ze gewoon foto’s van alle gerechten gemaakt, goed he?

Voor was er een mooi opgemaakte bietensoep.

Zo te zien nog best lekker.

Daarna een boeuf stroganoff.

Zo te zien eten ze het ook echt op! Dit is nou een moment dat wij toch blij zijn dat we thuis zijn.

En als toetje een of ander bessentaartje. Ziet er wel mooi uit, maar of die bij ons op ging? Wij hebben ons laten vertellen dat ze alles op hebben gegeten.

En daarna, zoals oma met de kids vroeger altijd in de vakantie deed, tijd voor Rummikub!

Wij worden er ook in getraind thuis, en zo te zien door de beste, go pap!