Afgelopen jaar ging het helaas niet door vanwege corona. Dit jaar kan het precies nog wel. De tweedaagse Boek Kunst Beurs in Leiden.

Wegens zwemlessen en wedstrijden doen wij allebei één dag. Voor het gemak hebben we deze twee dagen maar in één blog verwerkt. Zaterdag was het papa-dochter dag in de kerk en zondag papa-zoon dag.
Leuk om mee te helpen, maar vooral ook leuk om weer lesjes te krijgen hoe boeken en papier te maken; zo leer je nog eens iets in het weekend.

Laat ik dan maar gelijk met het moeilijkste beginnen. Een boek maken uit twee velletjes A4. Zowel een omslag als de binnenkant. Dat is echt een uitdaging, origami op hoog niveau. Maar het gaat mij natuurlijk lukken, met uitleg op papier, maar ook met een juf die ons (groepje) meeneemt in deze -mag ik toch wel zeggen- kunst.

Eerst maar eens rustig kijken en adem halen.

En dan dit even goed op mij in laten werken.

 

En dan… onverschrokken stap voor stap gewoon volgen, en natuurlijk hier en daar even spieken, want het is echt een lastige.

De binnenkant is prima te doen, nooit geweten dat je zo veel pagina’s uit één vel kan halen.

En dan is het al weer zo ver, een boek gevouwen uit twee A4tjes. Leuk om te doen en gaaf dat het kan. En best wel een eer om het te leren van de mevrouw die het vouwen van deze origami-opdracht zelf heeft bedacht.

Zoals elk jaar -als de beurs doorgaat- is er ook deze keer een workshop boeken maken. Dit jaar een andere juf, maar daarom niet minder leuk. Het is wel iets meer werk dan vouwen, want hier begin je echt met een stukje karton en wat papieren… Goed opletten dus!

Er zit heel wat techniek in en wat regels, als eerst de korte kant, van binnen naar buiten lijmen, netjes werken, alles uitmeten, na het plakken goed aanduwen en niet in paniek raken.
Eigenlijk gaat het best goed, de eerste twee platten zijn al klaar. Tijd om het binnenwerk te naaien. Ja, het is een gevouwen en genaaid boek met harde cover!

Papa rent wat heen en weer. Bij mij kijken en evt helpen, maar ondertussen ook achter de kassa bij de ingang en helpen waar nodig.

Even zorgen dat overal lijm zit en het goed aangeduwd wordt.

En dan even wachten tot alles klaar is. In de tussentijd mogen we een boekenlegger maken.

En als we dan toch bezig zijn geweest met naald en draad, kan ik net zo goed mijn eigen naam borduren op het papiertje.

Over papier gesproken… Als het boek af is, zie ik kans om bij de Japanse meneer, net als eerdere jaren, zelf papier te maken.
Hij doet het erg leuk en legt ook nog uit hoe en wat. We maken papier van het papier dat tussen het plastic zit van de kartonnen melkpakken. Dat maalt hij met een blender, nadat hij het plastic met soda heeft afgeweekt. Het lijkt omslachtig, maar het is super goed papier om papier van te malen…. Ach, je zou er bij moeten zijn.
Het pulp en water wordt in een bakje gedaan, en dan mag je het versieren met vormpjes, takjes en blaadjes. Het wordt dan straks als watermerk in het papier opgenomen.

Als het water weg is en het meeste werk gedaan, moet het even in de magnetron… ja, zo kan je ook papier drogen.

Ondertussen kunnen papa en ik dan papier kleuren. Dit is speciaal papier, dat wat ze ook gebruiken in die Japanse rijst-wanden. Heel sterk en pakt goed de kleur op die je er op wilt hebben. We moeten het vouwen zoals we willen, je kan het vergelijken met tie-dyen.

Goed concentreren en lekker vieze vingers krijgen :).

Dan mag ik mijn papier met watermerk loshalen, de laatste stap van het werk.

En dan heb je dit.

Het gekleurde rijstpapier moet je maar komen bekijken bij ons thuis, daar hebben we geen foto van gemaakt, sorry!

 

De volgende dag had ik een zwemwedstrijd, helaas zonder publiek, ook in Leiden… Dus ik schakel graag over naar de volgende dag en broertje lief.

Ook ik mocht natuurlijk die workshop doen. Dat vouwen is mij te lastig, maar dit kan ik ook, heb ik eerder ook gedaan, dus moet nu ook weer lukken. En, zoals zus al zei, een andere juf, maar ze doet het net zo goed!

Ik ben er klaar voor!

Het karton goed aftekenen op het papier dat het mooi gaat maken.

Dan goed lijmen en aanduwen. Daarna de binnenkant naaien. Eerst van gaten voorzien en daarna draad er doorheen volgens een bepaalde volgorde. Dit is de cahiersteek, maar wel een dubbele, want we werken met 5 gaten.

Het binnenwerk is natuurlijk niet alles, de buitenkan (platten) moeten natuurlijk ook goed en recht gelijmd worden.

En stevig en geduldig aangeduwd.

Het resultaat? Een mooi boek dat lijkt op die van zus. Deze kan je komen bekijken bij ons thuis, naast nog veel meer mooie werken van ons, papa en wat oude boeken van onze overgrootvader terug tot 1903.

Nu gaan we snel terug naar de ingang waar een hoop mensen nog langs de QR-code scanner moeten én bij ons moeten betalen. Leuk om te helpen weer, volgend jaar weer?