Nu we toch een museumjaarkaart hebben, gaan we het gebruiken ook. Dan kan je dichtbij beginnen, of meteen buitenaards beginnen. Vandaag dus naar Space Expo.

Ze hebben hier bussen op wielen, daar kan je toch niet meer naar de ruimte?

Ah, dit is beter…

Bij binnenkomst wordt het al spacy… Moet je hier een hoedje hebben om te mogen plassen?

We mogen niet eens helpen inchecken, corona wordt hier serieus genomen.
We mogen snel naar binnen, ondanks dat we ruim op tijd zijn.

Onze plek vandaag? De rode sticker.

Even aftellen en dan gaat de show beginnen.

Het hele museum bestaat uit delen van de ruimte. Leuke begrijpbare uitleg over van alles.

Zo sta je ineens voor een raket…

of in het ruimtestation je collega wakker te maken. Niet dat het lukt, want het blijkt een pop te zijn.

Die André Kuipers is een bekende hier, hij zit overal. Hij heeft hier gewoon opgevouwen ingezeten, met nog twee andere grote mannen, om heen en weer te vliegen naar de ruimte (en terug). Cool, maar we hopen wel dat hij toen kleiner was dan hij nu lijkt.

In het station zitten echt overal knopjes, lastig afblijven hoor.

Hallo? Gaat het wel goed? Staand slapen lijkt mij niet gezond.

Wow… dit is een mooie ruimte. Mogen we zeker niet in?

Hier kan je toch best goed in leven? Zeker als je ook de hoogte kan benutten.

I was here. Wellicht ga ik later hier ook eens zweven, ik kan immers onopvallend mee als passagier. Met mijn formaat zouden er 6 astronauten de ruimte in kunnen. Dat is toch iets van efficiëntie of zo? Opeens weet ik hoe ik geld kan verdienen… Gewoon mijzelf blijven.

Toch blijven we het leuk vinden om met de Andreé op de foto tegaan.

Weet je wie ook gaaf is? Neil. Neil Armstrong. Hij is niet echt herkenbaar, maar hij zit er echt in hoor.

Kijk maar, ze hebben de maanlander naast hem gezet. Op de trap hebben ze zelfs Edwin Aldrin plaatst.

Oh, en wie was die derde? Precies, wij!

En wij kunnen ook zweven. Hier kunnen we zelfs gewichtsloos zijn, cool he?

Erger nog -of enger nog- ook papa en mama kunnen zweven. Niet wegvliegen hoor!

Als ze dan weg zouden zweven en bij de maan uit zouden komen, dan zou je stenen tegenkomen wat hier in zit. Een echte maansteen.

Nou, wij weten hoe wij er sneller zouden kunnen komen. Zweven is leuk, maar naar de maan gaan we liever met een raket.

Ok, dit is geen echte raket, maar wij kunnen wel vliegen. We hebben, als opdracht, ons eigen vliegtuig gebouwd. Twee strookjes en een rietje… het vliegt ook nog!

 

Maar als we er zo over nadenken, blijven we voorlopig liever aan de grond. Wat mij dan wel leuk lijkt is hierover (of ergens anders over) spreken. Net als eerder bij de Erasmus Universiteit, zou het hier bij Space Expo ook niet misstaan mij in te huren om te spreken, toch?

We kijken nog even naar het verschil. Want je kan jezelf zijn en je eigen kleren kiezen als je voor een zaal staat, maar als je de ruimte in wilt moet je echt zo’n pak aan.

Rest ons nog even een puzzel te doen, zodat wij ons diploma en batch kunnen ophalen.
De puzzel lukt, we weten het wachtwoord.

Bij de balie moeten we dan ons eigen naam opschrijven. Tot de verbazing van zus, mama en papa, pak ik een pen en schrijf mijn naam op. Niet alleen foutloos, maar ook nog eens super mooi.
Ja, ik leer heus wel wat op school hoor. Ok, ik vertel niet alles, maar door veel te oefenen kan ik inmiddels al aardig schrijven. Ze zijn zó trots dat er (natuurlijk) foto’s gemaakt worden. Maar als ik het zo terug kijk, vind ik het eigenlijk ook wel heel netjes. Goed gedaan he?

Hard werken is vermoeiend, dus in de auto val ik wel in slaap.

Het is wel een beauty-sleep, want we zijn op weg naar de knapper en daar word ik altijd goed onder handen genomen. Vier handen zijn er nodig om mijn haar te wassen. Twee om mij hoog genoeg te tillen en twee om te wassen. Tja, je bent een ster of niet ;o)

Met mijn nieuwe super look gaan we, via wat winkels, naar een food court in Den Haag. Nog nooit geweest, maar heel leuk en nog lekker ook. Erg veel keuze, dus pakken we onze kans door allemaal wat anders te kiezen.

Mijn nieuwe kapsel past het best bij Dim Sum, en ik heb honger dus bestel lekker veel.

Zus ziet haar kans om pasta te eten en mama kiest voor Vietnamees.

Papa geniet ondertussen van een echte Japanse Poke a bowl, maar vergeet er een foto van te maken. Ach, het was lekker, leuk en gezellig.

Voldaan naar huis dus, het lijkt eigenlijk wel vakantie zo. En we zouden toch niet gaan? Zo kunnen we het nog wel even volhouden zonder vakantie.

Wat we volgende week gaan doen? Nog niet helemaal vol gepland, maar we gaan in ieder geval wel naar Naturalis. Vandaag was het de ruimte, volgende week gaan we dinosaurussen kijken. Zo vinden we vast nieuwe interessegebieden.

Maar we gaan eerst weer een weekje naar school om nog meer te leren en nog mooier te leren schrijven. En natuurlijk om onze nieuw diploma’s te laten zien, want wij hebben vandaag onze Astronauten diploma’s gehaald.
Weer een mooi, leuk, lekker en leerzaam weekend gehad. Tot snel allemaal!