Ok, het is al bekend, dus de uitslag van vandaag is niet zo spannend meer. Maar toch… je weet nooit.

Vrijdag hebben we het al doorgekregen via de telefoon, maar je weet nooit of deze persoon het juiste dossier voor zich had of dat ze wel snapte wat ze voorlas (geen idee wie ik aan de lijn had).

Gelukkig is wat ze vertelde hetzelfde als wat in ‘mijn AvL’ staat, en omdat het ziekenhuis zeer professioneel werkt, mag je aannemen -en dat heb ik dan ook maar gedaan- dat dit zorgvuldig gaat en klopt.

Maar vandaag is dus de officiële uitslag te vernemen van mijn eigen chirurg.

We hoeven niet lang te wachten, gelukkig voor Annie nog net genoeg om even van de luxe te genieten…


En dan worden we opgehaald. Niet omgeroepen, maar gewoon herkend. Ik ben bekend, wat moet het een leuke uitdaging geweest zijn als hij dat nog weet… En, nu ook weer net zo enthousiast als de twee keer aan mijn bed. Ok, het kan ook zijn omdat ik die mafkees was met die gekke vragen en het verzoek om foto’s van de operatie.

Nou… die foto’s zijn zeer goed bekeken. Als we dat uitleggen en aangeven dat we netjes namen weglaten geeft hij aan dat dat zeker niet nodig is. We bemerken enige (terechte) trots… Nou, daar kunnen we wel wat mee. Laten we dan recht doen aan het mooie werk. Ere wie ere toekomt.


Dr. K. Kuhlmann
Consultant Hepatobiliary-Gastrointestinal Surgeon and Biomedical Scientist Program Director of Surgical Training.

Maar wij kennen hem vooral als enthousiast en kundig chirurg die ook nog zorgt voor foto’s tijdens de operatie.
Hij was niet alleen, maar de rest kennen we helaas niet bij naam; doch even enthousiast en kundig.

Het is leuk en geruststellend om te zien dat hij nog even enthousiast is over zijn (lees; hun) werk als dat wij zijn. Het geeft weer (gerede kans op) 40 jaar extra om te leven, daar worden wij ook echt zeer enthousiast van!

Dan voor de meelees-nerd de officiële uitslag:


PATIENT M. Delcour

Aanvraagdatum :08-11-2023 Patholoog :…

CONCLUSIE I. Jejunum/duodenum: in het vetweefsel t.h.v./net distaal van de anastomose een recidief van matig tot slecht gedifferentieerd adenocarcinoom, diameter 2,3 cm, met ingroei in de dunne darmwand (Mandard TRG 3-4). Afstand tot het mesenteriale snijvlak is 0,4 cm, afstand tot het distale snijvlak is 0,8 cm. Geen metastasen in 9 lymfklieren.

KLINISCHE GEGEVENS Aard materiaal: dunne darm In november 2021 adenocarcinoom jejunum voor Capox, in maart 2022 pT3N1 dunne darmcarcinoom. Nu recidief waarvoor Capox en Folexfiri, + resectie.

MACROSCOPIE Bij vers ontvangst: I. Jejunum/duodenum. Dunne darmfragment van 22,0 cm met aanhangend mesenterium tot 6,0 cm. Op 0,5 cm van het ene uiteinde en op 18,0 cm van het ander uiteinde een palpabele nodus van 3,0 cm, waarvan vermoedelijk resectievlak blauw wordt geinkt. Zie ook macrofoto voor inkten. Ter plaatse van peritoneum geen duidelijke afwijkingen. Het segment wordt geopend, waarbij bij openen t.h.v. de blauw geinkte nodus een kleine intrekking in de mucosa. Mogelijk betreft het hier een naad recidief. Er wordt ter plaatse ingesneden, waarbij op snede staple naad met mogelijk minimaal tumor. Vriesweefselbank; vries I – 1: dunne darm normaal, vries I – 2: dunne darmtumor. 08-11-2023//VKO

Na fixatie: I. Na fixatie op 2 cm afstand van het ene uiteinde anastomose. Het merendeel van de dunne darm, waarschijnlijk proximaal van anastomose toont dilatatie met omtrek tot 8 cm, daar is het slijmvlies ook licht oedemateus en de dunne darmwand voelt diffuus verdikt aan. T.h.v. de anastomose is er vetweefsel op het buitenoppervlak aan mesenteriale zijde met rafelig oppervlak, blauw geinkt, rafelig over een gebied van 3,5 x 4 cm. Conform beoordeling bij vers ontvangst geen verdenking op peritoneale metastasen. Ongeveer halverwege in het dunnedarmslijmvlies slijmvlies plooi met lichte kleur over een traject van 1,5 cm, hier op snede witte submucosa. In het vetweefsel t.h.v./net distaal van de anastomose is er een multinodulaire, onregelmatige haard van 2,3 cm, marge tot het blauw geinkte resectievlak 0,5 cm. De haard bevindt zich in het vetweefsel, ook deels reikend tot in de muscularis propria en mogelijk submucosa. Distale nietjesrand verwijderd en ter plaatse dunnedarmwand geel geinkt. I – 1: witte plooi dunne darm slijmvlies en verdikte dunnedarmwand halverwege, I – 2: doorsneden naast proximale nietjesrand en verder doorsneden tumor in relatie tot/dwars op distale uiteinde met geel t.p.v. verwijderde nietjesrand distaal, I – 3: nogmaals tumor in vetweefsel bij het distale uiteinde met gele inkt t.p.v. verwijderde nietjesrand distaal, I – 4 en I – 5: nogmaals tumor in relatie tot de snijvlakken met hier ook de krapste marges. Lymfklieren separaat. 10-11-2023//SNB I.

Jejunum/duodenum. Lymfklieren. In totaal 10 lymfklieren gevonden. Ingesloten als volgt:

I – 6: 1x gehalveerde lymfklier (1x rood geinkt).
I – 7: 2x gehalveerde lymfklier (1x rood geinkt).
I – 8: 1x gehalveerde lymfklier, 1x lymfklier onaangesneden (onaangesneden lymfklier rood geinkt).
I – 9: 1x gelamelleerd in drieen.
I – 10: 3x, onaangesneden.

10-11-2023//CRI

MICROSCOPIE Tumor aanwezig in coupes 3 t/m 5 (blokjes 4 en 5 zijn meest geschikt voor aanvullende bepalingen). De tumor toont een multinodulaire groeiwijze, waarbij deels van de nodi necrose en fibrose laten zien. De bult van de tumor ligt in het mesenterium, in de buurt van grote vaten en zenuwen, maar ook lymfklieren. Er is ingroei in de dunnedarm wand. Perineurale groei aanwezig. Afstand tot het distale snijvlak is 0,8 cm (coupe 3), afstand tot weke delen/mesenteriale snijvlak is 0,4 cm (coupe 5). In totaal 9 lyfklieren zonder maligniteit. In een deel van de klieren opvallende oedeem en weinig lymfoid weefsel.


In het normaal Nederlands: “SCHOON”.

Om dat te vieren gaan we met Machiel, mijn vriendje van groep 6, 7 en 8 van zo’n 39 jaar geleden, lunchen.
Niet zo lang geleden reageerde hij op mijn facebook bericht met de melding dat hij mijn situatie herkende en zelf ook kanker had.
Dat schept een band. Samen al eens wat gedronken, maar als je dan met een uur verschil je uitslag krijgt, is het toch een goed moment om te lunchen. En ook al is zijn uitslag een dag uitgesteld, dat wisten wij vandaag pas, is het toch leuk om te aan lunchen.

Tja, het blijft Amsterdam… parkeren is niet alleen heel duur, het is ook nog eens worsteleen om de auto uit te komen, zeker als chauffeur :)

Maar wat kan het allemaal boeien? Schoon is schoon en dat mag gevierd worden met een lekkere en gezellige lunch!