De vijfde dag, we hebben ons vermaakt in een pretpark en al gezwommen…. Zullen we dan nog naar een grot gaan en naar een dierentuin? En… als het kan nog even zwemmen? We gaan het zien!

We hebben een hotel gekozen op een strategische locatie. 140 meter lopen van onze kamer naar de grot, lekker rustig aan dus.

We hebben een tour in de grotten van Han geboekt om 10:00 uur. We zijn veel te laat naar bed gegaan en hebben dus niet de tijd om nog vroeg op te staan en te gaan zwemmen in het hotel. Wel gaan we nog even langs de overkant om wat eten te halen.
We doen niet echt zuinig, maar 21 euro per persoon ontbijt vinden we wel erg veel, zeker gezien we niet zo heel veel eten in de ochtend. Gelukkig zit om 10 meter van ons vandaan een supermarktje en die heeft genoeg broodjes voor ons.

We lopen al etend de paar meter richting de grot, laten onze reeds bestelde (Ticket veiling :o) kaartjes zien en mogen gelijk doorlopen.

Op een heuveltje staat een paard van een ezel mooi te zijn, flinke ezel, of is het wat anders?

We zoeken de blauwe lijn die we moeten volgen, maar we denken inmiddels dat de Frans-Vlaamse vertaling voor ‘lijn’ mogelijk iets anders is dan wij denken… Gelukkig vinden we het wel.

Als je aankomt word je opgevangen en krijg je wat uitleg over wat wel en niet mag. De groep die zich nu verzamelt is Frans-sprekend en die net weg loopt Nederlands-sprekend. Wij mogen zonder uitleg mee, maar met het verzoek niets aan te raken en niet te flitsen, veel plezier! Haha, zo snel, daar houden we van.
De grotten zijn een stuk lopen, maar erg mooi! We hoeven toch niet meer uit te leggen wat stalagmieten en stalactieten zijn?

Het is donker, af en toe dan, maar wel erg mooi! Lange gangen, veel grappen en groot! Maar erg gaaf, want het is nog een actieve grot, de rivier stroomt nog en regelmatig staat de grot vol. In 1984 of 1987  dat weten we niet meer is een deel van de grot ingestort, maar dat was gelukkig niet op een woensdag, dus het zal vandaag ook wel goed gaan. En het was maanden na een aardbeving, dus we kunnen het aan voelen komen.

Vol vertrouwen gaan we de gang verder in en komen we alleen maar meer mooie dingen tegen.

Niet dat mama een ‘ding’ is, maar ze is wel mooi!

Onze gids doet echt zijn best om er een mooi verhaal van te maken. Sylvain weet met zijn camera skills er een mooi spannend verhaal van te maken.

Hij staat te vertellen over de grooste stalagmiet hier, dat moet oud zijn, want een cm duurt zo’n 100 jaar.

Even verderop is een grote ruimte waar ze een lichtshow hebben gemaakt, mooi!