We kunnen wel zeggen dat we alles uit onze museumjaarkaart gaan halen. In ieder geval is het begin goed. Vandaag gaan we de lucht in in Lelystad, tenminste… in het luchtvaartmuseum Aviodrome.

Vliegen… ja, dat doe je met een vliegtuig. Handig dat ze die voor de deur hebben staan.

Om binnen te komen moeten we ons aanmelden met een reservering via de app en moeten we natuurlijk onze nog redelijk nieuwe museumjaarkaarten laten zien. Daarna moeten we door het poortje. Papa wil dat wij eerst gaan en laat ons onze zakken checken. Met de nodige spanning gaan we veilig door het poortje… blijkt het een nep-poortje te zijn. Grrrrr.

Wij worden gevraagd om eerst naar buiten te gaan, omdat het binnen gedeelte al redelijk vol is. Het is keurig éénrichtingverkeer, maar het is wel goed om de drukte te mijden, dus gaan we lekker naar buiten. Het is toch mooi weer, geen problemen hier dus.

Eerst maar eens naar binnen gluren bij een straaljagertje…

Maar dan moeten we toch echt even binnen kijken en op alle knopjes drukken!

Gelukkig staat het vliegtuig iets later precies weer op de zelfde plek op de grond. Net als deze hier onder waar we ook al in mochten. Eigenlijk is het gewoon een en al vliegtuig hier, de een nog mooier dan de ander.

Deze is wel raar… hij vliegt wel, maar heeft geen vleugels, dan door lava heen vliegen maar komt niet echt los. Wel heel gaaf. Sylvain heeft er zelfs, samen met een andere jongen, een vlucht in gemaakt. En aan zijn enthousiasme te zien toen hij er uit kwam, was het een wereldse wereldreis.

Hier staat zo’n mooi mega-grote blauw KLM-vliegtuig. Zullen we eens boven gaan kijken?

 

Jaja, dag papa!

Wow, wat een groot gat hier zeg. Volgens mij kan je hier wel een vergadering houden. Leuk… maar waar staan de stoelen? Wat zal er aan de andere kant van het vliegtuig zijn?

Ah, daar zijn ze! Dag allemaal, wij gaan er vandoor. We hebben de beste plekken voor onze benen, seatbelts on, we are airborne within 300 seconds.

Here we are, helemaal in Lelystad.

De pier brengt ons gelijk naar binnen. Nu is het onze tijd om binnen te kijken naar alle vliegtuigen.

Eerst maar eens genieten van het uitzicht van bovenaf.

Het is niet bij te houden hoeveel mooie, oude en nieuwe vliegtuigen er hangen.

Sterker nog, hier kan je ook van alles zien over ruimtevaart. Nou weten wij hier alles al van, gezien we vorige week de ruimte hebben behandeld. Desalniettemin is het leuk om André Kuipers na te doen, wie weet wordt het ooit werkelijkheid en schieten wij ook de ruimte in. Mogen we dan wel samen?

Dit landingsding komt vandaag uit de ruimte vallen. Twee astronauten komen terug na twee maanden in het bemande ruimtevaartstation. Toch cool om dat zo te beleven.

Dan mogen we nog een raket de ruimte insturen, zo veel benzine als hier mee gemoeid is… kan dat niet elektrisch?

Als wij een raket digitaal de lucht in kunnen krijgen, kunnen we toch vast wel een papiertje laten vliegen?

De uitdaging is simpel. Vouwen!
Maar het kan ook met een eigen design, dan moet je het papiertje eerst digitaal designen en dan printen. Ach, waarom doen we het niet allebei? Hier drie instructies voor echte vliegtuigen van papier, dat is nog eens andre koek dan die van school of van papa of mama.

Eén doen we hier, de design hieronder, maar we maken natuurlijk ook een ouderwetse school-versie van een straaljager.

Terwijl de designer twee vliegtuigen ontwerpt, test de andere de verschillende vliegtuigen.

 

Ze vliegen twee kanten op, goed he?!

Zo moet deze meneer ooit ook begonnen zijn. Ook al kunnen wij niet ook de eerste vliegtuigbouwer van Nederland worden, er is nog genoeg te doen in de luchtvaart. Maar wij zijn er nog niet uit wat we willen worden. Wellicht hoor je dat in een volgende blog.

Nu eerst de hele benedenverdieping aflopen, want daar staat een partij geschiedenis, keurig gerangschikt op datum, echt super interessant. En als je ooit een spreekbeurt over luchtvaart of vliegtuigen wil doen, this is the place to go!

Google zelf maar welk vliegtuig welke is, deze vonden we gewoon mooi.

En nog veel meer hoor, maar we kunnen niet alles fotograferen, dan zou niemand meer naar het museum gaan.

Wat zeg je? Wil je ook plaatjes zien van vliegtuigen uit 1940-1945? Dat kan, papa, pak je iPhone, we gaan de oorlog in.

Het blijft een knuppel met veel knopjes, maar nu is er de technologie dat je je eigen propellor niet kan raken aan de voorkant, een uitvinding van…. jawel Fokker.

Zal deze Duitse parachutist doorhebben dat de oorlog al een tijdje over is?

Wellicht is hij om 17:00 uur ook gewoon klaar… Wij gaan lekker verder met leren hoe de luchtstromen werken op een vliegtuig.

En dan komen we langs een korte film over een vliegtuig dat helemaal gestript en herbouwd is om hier heen te vliegen. Een uit 1948 die nu hier staat. Een wereld van verschil van hoe hij was voor hij weer kon vliegen en hoe hij hier nu staat.

\

De binnenkant ziet er echt prachtig uit!

Net als wij in een vliegenierskostuum.

Tijd om naar buiten te gaan en even te spelen. Aanslingeren en gaan met die banaan.

Even snel van de glijbaan, maar dan gaan we eten. Nog maar een paar minuten en dan begint de 4D-film.

We zijn net op tijd en kunnen gelijk genieten van een heel mooie 4D-film. Super gaaf om te zien, niet echt handig om te fotograferen of te filmen. Dus, lekker zelf gaan.

Wij gaan naar buiten, want we hebben een deel nog niet gedaan. Dit vliegtuig bijvoorbeeld.

En deze…

Maar nog belangrijker, deze!

Terwijl mam en zus naar de wc gaan, rijd en vlieg ik er lekker op los.

Tijd voor nog een rondje in een ander vliegtuig. Zwaar, maar erg leuk. Een aanrader om te gaan.

Aan het einde mogen we nog één vliegtuig in, genieten van alle knopjes en hendels. Samen even snel wegvliegen veilig onder toezicht van mama.

Om weer terug naar het gewone leven te gaan, stappen we in de auto en gaan we nog even shoppen. Batavia Stad is vlak bij, goed om even ons hoofd ergens anders in te stoppen.

Het weer zit mee, lekker shoppen is goed om het gevoel van toerist even te vergeten.

Oh, mislukt… dat gevoel is niet weg, we zijn natuurlijk gewoon toeristen haha.

En niet zo’n beetje ook haha!

Er zit net aan de rand van het winkelcentrum een leuk restaurant waar we even lekker ontspannen en kunnen nagenieten van een leuke dag onder het genot van wat lekkers dat we nog moeten uitzoeken.

Ik denk dat we er uit zijn toch mam?

Yes, pannenkoeken en pasta!

En voor mama en papa een Flammkuchen en papa een kipsaté. Lekker, leuk en gezellig… Een normaal weekend eigenlijk, maar dat maakt het niet minder speciaal.

Tja, rest ons nog wel ‘even’ terug te rijden. We gaan met mama’s auto, dus papa en wij moeten ons zien te vermaken.

De krant, het Jeugdjournaal… we vermaken ons wel.

Mama zorgt voor onze veiligheid.

Dus wij kunnen lekker wegdommelen, en nagenieten van weer een fantastisch weekend.

En ja, ook hier weer een diploma. Dit schiet nog harder op dan zwemdiploma’s van zus.