Vandaag zou de eerste wen-dag zijn in de bovenbouw. Na maanden uitkijken naar dit moment… zitten we thuis. Dankzij de lockdown in verband met COVID-19, aka het Corona virus. Jammer, maar nodig en stiekem toch ook wel leuk zo thuis les krijgen.

We doen zo veel mogelijk alsof het een normale schooldag is. Dat is best lastig, want alles is anders, maar… we willen wat leren en dat kan ook prima (tijdelijk) thuis.

Na al wat werkjes gedaan te hebben, voornamelijk lezen en oefeningen in net ‘verbind de punten’ boek begint de les officieel.

Terwijl Sylvain aan zijn oefenboek zit met diverse oefeningen (zo’n vakantieboek dat we nog hebben liggen), maak ik een overzicht van mogelijke werkjes die we op onze dag-agenda kunnen zetten.

Hier het overzicht van alle werkjes die wij willen doen en leren. Als je nog ideeën hebt, graag, want we moeten nog wel even.

Dan is het lees-tijd. Elke dag minimaal 30 minuten. Langer dan op school, maar dat komt omdat anders papa (die vandaag de juf is) gillend gek wordt van het bedenken wat nu weer te doen.

Kleurplezier en rekenen kan best goed samen. Hier moet ik eerst een som uitrekenen om te zien welke kleur ik het vlakje in moet kleuren. Leuk en leerzaam, dus lekker doorgaan. Overigens wel handig om wat telmateriaal te hebben, want het zijn best lastige sommen, zeker omdat er ook ‘-‘ sommen bij zitten en dat heb ik nog niet gehad (nu wel dus :o).

Terwijl Chloé zit te lezen, maakt papa de volgende lesjes al vast klaar. Klokkijk-sommen, tenminste, dat was mijn bedoeling, maar hij maakt geen sommen, maar digitaal vs analoog oefeningen. Ook goed! Daarnaast maakt hij vast wat rekensommen, zodat ik die ook kan maken daarna.

En ik heb ze ook echt gemaakt!

Als we die hebben ingevuld gaan we lekker op expeditie, buiten de natuur in om even te ontspannen en van alles te leren.
We nemen een microscoop mee en twee verrekijkers, zodat we alles van dichtbij kunnen bekijken en van heel dichtbij kunnen bekijken. We willen het wel goed zien!

Hier staren we naar een rare vogel… een in het water en een met kleren aan die met een telefoon staat te fotograferen…

Een klein stukje verder staan we oog in oog met een raar ding… Een zonnewijzer…
Leuk om in te chillen of in te spelen, maar ook leerzaam.

Als de zon achter de wolken vandaan komt, het is overigens best mooi weer voor een buitenlesje, kunnen we testen of hij het doet.
Eerste geloven we het wel, zo’n ding kan toch nooit aangeven hoe laat het is, maar als we goed kijken… Hij geeft aan dat het voor 12:00 uur is…

Nou, dat is ook wel zo, wat gaaf! Het werkt ook nog!!

Dan gaan we weer even naar de levende natuur. We zien een rare eend, een zwarte met een witte vlek op zijn kop. Is het wel een eend?

Nog even wat evenwicht-oefeningen en dan lopen we weer een stuk verder.

Gezonde pauze in de zon is altijd lekker. Het is een lange wandeling, dus we nemen rust waar mogelijk.

Als we aan de overkant zijn, kijk maar achter ons daar in de verte zie je die zonnewijzer, kunnen we voelen of het water koud is. Nou, dat is zo hoor, de zin om te zwemmen is er wel, maar niet in dit water nu.

Wie er wel in het water durft is deze rare eend… het blijkt echter geen eend, we leren dat het een koet is. Weer wat geleerd.

We mogen nog even zitten en spelen op de bekende Zoetermeerse mozaiek-bankjes.

 

Even buiten het park lopen we langs Dekker, een mooie lees-oefening.

Wij kunnen natuurlijk nog niet naar huis. Buiten werken is leuk, leren ook, maar een goede les sluit je natuurlijk af met spelen!

Eigenlijk was het de bedoeling dat wij gingen koken, maar we hebben zo lang buiten gewerkt dat mama het niet meer vol hield en zelf nasi is gaan maken. Tja, jammer, maar ook wel lekker, kunnen we gelijk aan de hap.

Met volle buikjes is het altijd goed om gelijk hard te gaan werken. Eerst wat verbindingen leggen en daarna wat kleur aanbrengen volgens instructie.

Ondertussen wil deze dame graag haar type-diploma halen en begint keurig met de middelste regel letters typen. Beetje saai, maar het hoort er bij als je snel wilt typen.

Naast les krijgen, is het (vooral) ook leuk om lesjes te maken. Ik heb mijn klok-kijk-lesje al gehad, nu ben ik een les voor Sylvain aan het voorbereiden.

Hij stort zich ondertussen op de letter ‘a’.

En dan is het tijd voor de klok-kijk-les.

En het gaat goed!! Kijk maar.

 

Jammer, jammer, maar opruimen hoort er ook bij. Deze keer ben ik de klos… Ach, het is ook een werkje.

Papa heeft ondertussen gezorgd voor een lesje begrijpend lezen. Na het lezen beantwoord ik de vragen, maar daarna wil ik mijn zorgen uiten.

Al meerdere weken mag ik de verantwoordelijkheid dragen voor de drie heremietkreeftjes in de klas, maar… wie zorgt er in de komende weken dan voor de kreeftjes als ik niet mag komen?
Gelukkig mag ik juf Mariola appen en geeft zij aan dat zij er voor zorgt. Gelukkig maar. Ik ben weer gerustgesteld :o)

Het nadert het einde van de dag. Terwijl wij aan het werken waren, zat papa al weer achter zijn computer. Hij zag dat er een vlog van de juffen was.

Een oproep aan alle kinderen van Mercury (van ons is dat Sylvain) om juf Melissa te verrassen, want die is jarig. Of wij iets leuks/creatiefs kunnen maken. Nou, dat lukt wel hoor!

Oh, hij kan nog mooier, er kan nog een kasteel bij! Je ziet dat de lessen nog in mijn hoofd zitten, want er moest een som op, naast haar naam en hartjes… Maar mijn fantasie was ook al klaar om weer richting ridders te gaan, dus het kasteel moest er ook op.

Daarna doen we nog één werkje, namelijk school-TV. Erg leuk en vooral ook leerzaam, deze keer over stikstof.

En zo kunnen we de to-do-list van vandaag afvinken en tevreden terugkijken op een leuke en leerzame dag.
We zijn benieuwd wat we morgen mogen/moeten doen… Nu lekker in bad!