Na 8,5 jaar van hard werken en de laatste tijd ook wel een beetje spanning voor dit moment, is het eindelijk zo ver… Mijn schooladvies voor de middelbare.

Het zit zo. In groep zeven doe je een toets en in groep acht nog een keer. In de tussentijd krijg je van de docenten een advies. Dat advies is bindend en bepaalt waar je heen mag. De toets in groep acht komt dan binnenkort, maar dan weet je al hoe de docenten je inschatten. Als je de toets beter maakt dat je advies, mag je het nog omhoog halen. Haal je gelijk of lager, dan blijft het advies van de docenten staan. Want een momentopname is altijd minder betrouwbaar dan een meting gedurende de jaren.

En daar zit je dan. Naast juf (en mentor) Moèna, in de docentenkamer met tegenover je je ouders. En dan is dit de spanning op mijn gezicht die tegelijkertijd ook nog nieuwsgierigheid is. En heel diep van binnen ook wel een beetje zelfverzekerdheid, want ik heb de afgelopen twee jaar erg hard gewerkt, extra veel gedaan. Eigenlijk weet ik dat ik een beter advies moet krijgen dan het advies van de vorige keer… En….
Dat lukt! Ik krijg gewoon mijn gedroomde advies mee, havo/vwo. Precies wat ik wilde hebben, want ik wil graag naar een havo/vwo brugklas en daar pas bezien welke richting ik ga doen. En mocht ik havo doen, dan kan ik altijd nog vwo daarna doen als ik dat wil. Zo plan ik het, zodat ik weinig stress heb en een mooie tijd op een nieuwe school kan hebben. Of het nou Alfrink of Erasmus wordt,

Nu de spanning er vanaf is, voelt het toch allemaal wel makkelijker. Nog een half jaar te gaan, zonder spanning kan ik wellicht meer leren, want de druk is er vanaf, kijk maar naar mijn gezicht als ik school weer uit loop met meer kennis dan ik er in liiep, en dat is precies waar school voor is.

Papa en mama trots, nu nog even de familie informeren. En dan weer terug naar normaal… De wereld draait door inmiddels, en ik heb nog tijd genoeg om mij voor te bereiden op de volgende. Over 1 maand moet ik kiezen welke, dus de open dagen ga ik nog langs.
Blij, opgelucht en trots gaan we naar huis, op weg naar de toekomst.