Een stevige reis voor de boeg met de geschiedenis van Griekenland in 9D.

Je zou het haast niet geloven met zo’n kop-teskt, maar gezien jullie ons al meer dan 1400 keer hebben gelezen, weet je dat de belevenis van vandaag weer wat bijzonders is.

Maar niet alles begint even inspirerend. Redelijk bijtijds op, een bekend ritueel van een ontbijt en een dan een lange autorit van een kleine 3 uur… Saai!

En terwijl mijn broertje slaapt, paps en mams lekker voorin zitten te doen wat zij doen, kan ik even lekker een mooie foto maken :)

Volgens het weerbericht zou het vandaag bij ons regenen en in Chinia, waar we naar toe gaan, droog blijven.
Nou, zaten ze daar even naast. Het was maar 1 uurtje gelukkig, maar het was ook wel alles tegelijk.

Eigenlijk ook wel weer fijn, want wat beneden is kan niet nog eens vallen, een Griekse wijsheid. Bovendien zou het daarna optrekken en dus lekker broeierig warm worden. Dat is normaal niet fijn, maar met 23 graden geen probleem. Al met al toch een zeer aangename dag.  We hebben zelf geen last van de regen gehad, alleen de ruitenwissers wel.

Het was de bedoeling om vandaag of morgen de bekende Samaria-kloof (deels) te gaan lopen. Maar toen we bij het ontbijt al vernamen van meneer Sunweb dat de kloof gesloten is, moesten we even de planning bijstellen.
Gelukkig had mama alles op één locatie bij elkaar gepland, en dus is er genoeg om te schuiven. En daar hadden ze dan ook nog zo’n 3 uur de tijd voor. Voor ons dus geen vuiltje aan de lucht, we gaan gewoon wat leuks doen.

We parkeren de auto pal naast de 9D-bioscoop waar we graag heen wilde en besluiten dan ook maar gewoon meteen te gaan.  Het is een 9-dimensionale film over het ontstaan van Griekenland (in het bijzonder Kreta) en alle goden van toen. Interessant en super leuk gebracht.

We hebben nog 25 minuten voor de film start, dus… krijgen we een rondleiding van de dame die ons de kaartjes verkocht.

Een uitgebreid, en interessant, verhaal over de tijd dat de eerste beschaving werd gestart in een groot paleis met stromend water (via aquaducts) en met riolering en wc’s die doorspoelen. Een volk met (relatief) veel kennis en kunde, een vrolijke bende zo te zien.

En met de eerste troon.

Ho, wacht, opnieuw, natuurlijk waren er toen nog geen mondkapjes.

Het is een multidimensionale wereld hier, dus ook de stier komt uit de muur zetten, gaaf gedaan he?

Ook 3-d is de “I love Crete’ in de hoek, je zou er bijna invallen!

Een zoon van een stier en een vrouw… mmm een opgesloten God die meerder kinderen per jaar op at, lekker verhaal dit…

Maar met Prins en de Koningin van de vruchtbaarheid.

En, niet onbelangrijk…  een hoop Goden. Zoals Zeus, Athena, Ironman (of hoe heet hij ook al weer) en natuurlijk….

precies, kleine eigenwijze Icarus.

Terwijl er andere mensen binnenkomen, kunnen papa en mama ook even de verplichte foto’s maken.

En dus ook even op de troon zitten.

Papa, zal ik een foto van je maken?
Haha, ik maak er stiekem een van mijzelf :)

Wat is 9D hoor ik je denken. (niet echt natuurlijk, maar we kunnen ons indenken dat je het niet weet).
Nou, het is een 3D film met bewegende stoelen en regen, aardbevingen, wind, mist, sneeuw en bubbels. Bij ons is dag 10D, maar vooral heel veel lol!

Maar nu willen we het wel eens belven!

Iedereen klaar, check…

Check…

Camera’s uit en genieten. Als je het ook wilt zien, moet je maar lekker zelf gaan. Papa en mama weten weten waar het is , maar het zit in het noordwesten van Kreta in Chinia.

Een super leuke ervaring en een knappe samenvatting van duizenden jaren geschiedenis. Pittig, maar leuk. En met een leuke uitsmijter waar mama weer misselijk van werd. Een 3D achtbaan!

 

Eenmaal buiten is het toch weer shoppen… We vinden weer iets voor Mars en Milkyway en natuurlijk voor oma. Maar we verklappen niets…
Mooie omgeving en een lekker opentrekkende lucht, prima om al zonder vest (of toch niet) buiten te zitten. Papa helemaal in zijn nopjes, eindelijk weer sushi!
Gelukkig ben ik ook dol op sushi, net als mama. Alleen zus vindt het vreselijk, zij is zeegetarier.

Nou, moet ze zelf maar weten, ik neem lekker komkommer maki en zij vindt toch nog een lekkere nasi. Iedereen blij, mama met haar ramen en papa met zijn sushi, mooier kunnen we het niet maken toch?

Daarna is het weer lekker rondwandelen in ‘the old town’, die toch weer heel anders is dan die andere. En zo zien we lekker veel van het land en de shops.

Aan het einde is het een gezellige rij van restaurantjes, maar we zitten nog vol.

Dus terug om lekker verder te kijken naar alle leuke straatjes en shops.

En dan kom je dus gewoon weer Hans en Grietje tegen met een super mooie snoepwinkel. Maar in een snoepwinkel kan je niet komen zonder iets te kopen, dat is onbeleefd. Ergo: graaien maar!

Het duurt even, maar dan kan papa mooi foto’s maken van een fietsend Grietje op een touw, het mooi versierde plafond en…

mama aan de andere kant van een spinnenweb.

En als wij uitgegraaid zijn, gaan we even genieten van onze snoepjes.

I was here… check.

Ho! We were here… check.

Onze schoenen beginnen al wat te slijten, maar je doet het wel ergens voor… Het wordt er alleen maar mooier op.

We gaan even op een terrasje zitten en drinken wat. Eigenlijk wilde we wat gaan eten, maar we hoeven alle vier niets. Te laat, te veel en te lekker geluncht bij de sushi-tent. Goed om nog even te lopen, want we hebben net besloten dat we geen haast hebben. We blijven toch hier een nachtje, want de Samaria-kloof is morgen wel open. Niet dat we hem helemaal gaan doen, maar als het mag, gaan we er heen ook!

Voor we naar ons hotel gaan, gaan we even langs de net-Mac, om toch iets te eten.

Papa heeft een halloween-burger… creapy!

Dan gaan we naar de auto en rijden we naar het net op het terras geboekte hotel voor 4 personen hier vlak bij. Gratis parkeren en met veel goede ratings.

En niet onterecht, het ziet er echt heel mooi uit.

Het zwembad roept onze namen, we hebben zo’n zin om er in te duiken.

Onze kamer is huge, om het maar een in het mooi Nederlands te zeggen.

Nog even met onze klein spelen en een kleurplaat inkleuren terwijl papa incheckt en veel te lang blijft lullen met de eigenares.

Maar hij komt wel terug met wat info voor morgen. Maar dat… dat lezen jullie morgen weer.

Nu eerst over naar Zoetermeer, want daar vermaakt oma de katten erg goed volgens ons… of… vermaken zij oma, dat weten we nog niet helemaal.