Zoals elk weekend begint de dag met zwemmen. Maar eenmaal thuis ontstaat er twijfel… Wat gaan we doen? Waar gaan we heen? Maar na een korte discussie komen we er gemoedelijk uit… Het wordt het Nederlandse Bakkerijmuseum.

We verwachten veel lol en natuurlijk veel lekkers, maar we moeten wel even wachten. Wie heeft nou bedacht om dat museum in Hattem te starten? Hattem? We horen het je denken. Nou, het ligt bij Zwolle, een dikke anderhalf uur rijden!

Voor de verandering gaan we eens met mama’s auto. Wij nemen wat teken- en leesspulletjes mee, zodat we ons niet de hele rit hoeven te vervelen. Er is natuurlijk altijd nog de kans om de binnenkant van onze ogen te bekijken, maar dat komt straks pas en alleen voor de jongste, want de oudste van ons… die is nooit moe.

We moeten doorlopen, want ondanks dat het soms bijna vergeten zou is het nog steeds corona-tijd. We moeten dus een slot-tijd boeken om binnen te komen. Gelukkig is 5 minuten niet erg en mogen we snel doorlopen; natuurlijk zonder te betalen, want onze museumjaarkaarten werken perfect!

Eenmaal binnen krijgen we een mooi en leuk overzicht van hoe bakkers werkten vroeger. Eigenlijk niet heel veel anders dan nu, of in ieder geval hoe wij het voor ons zien als we ‘s ochtends lekker van ons brood zitten te genieten.

Mooie grote ruimte, ruime tafelbladen en natuurlijk een oven.

Oh ja, en een dikke man die brood bakt natuurlijk.

Verder op is een kind krakelingen aan het uitsteken. Dat zouden wij ook wel kunnen en willen doen.

Bij binnenkomst zijn wij uitgedaagd om een speurtocht te doen en vragen te beantwoorden. Dat gaat ons aardig af. Een tweede pagina vraagt ons om deegrollers te zoeken met letters er op. Die letters vormen een woord (zelf puzzelen). Met de goede antwoorden krijgen we iets lekkers… Nou… wij doen mee!

En ondertussen kunnen we verlekkerd kijken hoe er achter de ramen allerlei lekkers wordt gemaakt.

En er is zelfs een live-demo broodbakken, maar het is al begonnen, dus wij gaan straks pas kijken.

Eerst komen we twee oude bekende tegen. Tenminste, oud zeker, wij kennen ‘slechts’ één. Een mal voor speculaaspoppen. Dat is een stuk makkelijker dan telkens er een uitsnijden en met de hand van details voorzien.

De ander oud (on)bekende is Droste. We leren wat het Droste-effect is… Een afbeelding met de afbeelding er op die de afbeelding er op heeft met de afbeelding er op met…. Leuk he? En dat door een Nederlander bedacht…

Oh, rennen, de demo is over, wij gaan vast zitten het zal vast zo wel beginnen.

Het duurt even, maar dan heb je ook wat.
Deze man is niet alleen bakker, te zien aan zijn super goede skills, maar ook een goede spreker en een grappenmaker.

Met een lang verhaal maakt hij de liefste dieren van brooddeeg, een echte beestenboel. Tips en inspiratie om thuis zelf te proberen.

En dan daagt hij iemand uit het publiek uit om brood te vlechten. Met vier stuks… En het lukt haar ook nog, goed he!

Na het meisje van 10 is het de beurt aan een jongen van 5. Hij mag samen  met de bakker een varken maken, en ook dat lukt. Knap hoor!

Om een indruk te krijgen en te leren hoe je een brood-konijntje maakt moet je even de filmpjes bekijken.

 

 

 

 

Wij gaan even wat eten, maar wel snel, want we moeten nog koekjes bakken en naar de bakkerswinkel!

Jaja, hap hap, slok slok… Heerlijk, maar nu is het hop, hop naar het koekjes bakken!
Als we klaar staan krijgen we korte uitleg wat te doen.

Eerst goed kneden…

 

 

Dan krijgen we een beetje bloem en een deegroller.

Daar weten we wel raad mee.

Als het speculaas-deeg plat genoeg is, krijgen we een uitsteekvormpje.

Ook daar weten we prima raad mee en voor we het weten zijn onze koekjes klaar.

We hebben wel een probleem, we hebben nog wat deeg over…

Maar ook daar hebben wij een oplossing voor. Eerst wat mee spelen, maar als het echt niet gebakken mag worden (één koekje per per persoon) en daarna zo veel als je kan van de rest in je mond… Tja, ongebakken koekjes zijn ook lekker!

Tijdens de bak-demo heeft de bakker laten zien hoe je een brood maakt in de vorm van een tak. Het zag er niet alleen simpel uit, maar ook lekker. En omdat het egeltje al weg was, mochten wij dit broodje kopen van papa en mama. Dat naast een zak met koekjesdeeg én een boek om verschillende broden te bakken. Thuis lekker aan het werk dus! Wellicht laten we het zien op een blog, even kijken hoe het gaat.

Eerst even de stad in. Nou ja, stad… Een leuke en gezellige winkelstraat met allemaal kleine winkeltjes. Even heen en weer… En natuurlijk even water pompen. Waarom weten we niet, gewoon omdat het kan denken we dan maar.

Terug naar het museum, want inmiddels zijn onze koekjes klaar. We zijn de laatste, dus we hoeven niet te zoeken naar die van ons. We mogen ze gewoon pakken, zomaar uit de grote keuken. Nou onze koekjes gaan, aangebroken dan, wel meer naar huis hoor, veel te leuk en lekker!

En dat was eigenlijk ook wel een goede samenvatting van de dag en het Nederlandse Bakkerijmuseum: leuk en lekker!