Waarom mogen kinderen eigenlijk niet stemmen?


Niemand?
Ok, dan gaan we het gewoon doen.

Onze mening doet er toch ook toe?
Dag in dag uit horen wij zowel thuis als op school dat we het zelf moeten doen, dat we het moeten leren door te doen.
Nu gaat het ergens over, en dan zouden we niet mogen.
Grote mensen moeten maar eens één lijn trekken.

Wij nemen het heft in eigen hand en stemmen vandaag.
Chloé voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en Sylvain voor de Gemeenteraadsverkiezingen hier in Zoetermeer.

En nee… wij weten wat we doen.
Want vertrouwen is goed, maar zelf denken het beste!

Natuurlijk is het niet leuk als je activiteiten op internet worden meegelezen, maar dat wordt al jaren gedaan. Internet is niet iets dat binnen Nederland blijft. En dan nog… dan weten ze dat ik graag wil spelen bij een van mijn vriendinnen, of wat ik wil hebben voor mijn verjaardag, so?
Sterker nog, om het makkelijk te maken, geven wij onze informatie vrijwillig af, inclusief dokter-bezoeken, groeicurve, schoolrapporten etc. Dat scheelt de mensen die boeven zoeken veel tijd, en daardoor kunnen ze meer boeven vangen.
Beste mannen en vrouwen van de AIVD, op een geheime locatie hier in de stad, en MIVD, waarvan ik echt niet weet waar ze zitten, succes met zoeken. Mochten jullie wat willen vragen aan mij, laat een berichtje achter onder deze blog, en ik geef gewoon antwoord.

Even goed mikken…

Wat rondjes draaien…

…en klaar!

Is toch bespottelijk dat een kind van 6 (bijna 7) dat niet zou kunnen? Zelfs mijn kleine broertje van 4 kan dit.

Kijk zelf maar. En dan zijn zijn vakjes nog een stuk kleiner, gewoon omdat hij dat kan!
Net als op school is een beetje begeleiding niet erg.
Tel maar tot 8, dat is toch je lievelingsgetal?

Ja, die!

Kleuren maar! En wel binnen het vakje blijven, dat hebben we geoefend!

Juf-Thera zal er blij mee zijn. Wel je best doen hè Thera Hoekstra, net zo goed als je grote broer Minster van Financiën Wopke!

Mocht je je overigens afvragen wat die blauwe vlek op mijn duim is, dat is niet van het stembureau, we werken hier met stempassen… Dat is gewoon nagellak.

Rest ons nog één ding…
Precies, inleveren in de vuilnisbak. Gelukkig is het een stembus en niet een echte vuilnisbak.
Als je er niet bij kan, is er een speciale meneer die je helpt om het er in te doen, die keurig vraagt om getuigen dat hij het er namens mij in stop. Keurig!

Tja, als je bijna 7 bent kan je het zelf.

Het zet ons overigens wel aan het denken… waarom is er eigenlijk geen kinderminister of Ministerie van voor Kinderen?
Waarom is er een partij voor ouderen, maar niet voor kinderen?
Wij weten het wel, dat is omdat jullie oude mensen besloten hebben dat wij niet mee mogen stemmen en daarom ook niet mee kunnen doen.

Als wij een partij zouden mogen beginnen of Kinderminister mogen zijn, dan zou de wereld er echt anders uit zien.
Dat heb ik al eerder aan Premier Rutte geschreven en proberen duidelijk te maken op straat.
Zoek maar eens in de “search-optie” naar ‘flyeren’ of ‘rutte’, dan zie je dat ik mij al jaren politiek inzet en brieven schrijf.
Als meest ervaren 6-jarige wil ik wel de eerste Kinderminister zijn van Nederland. En dan ben ik er voor jong en oud, mens en dier, want we moeten het samen doen! Niet jullie of zij maar wij, samen delen, samen spelen.

Ik hoop wel dat ze voor Sylvain een kleinere stoel hebben en een opstapje om bij de microfoon te kunnen. En vak ‘K’ (Kinderen) is voor ons, want Kinderen mogen vooraan staan, niet omdat we belangrijker zijn (ook al zijn we de toekomst) maar omdat we anders niets zien. Mogen de oudjes achteraan staan, dan hoeven ze ook niet zo ver naar voren te lopen. Win-win dus.
Nog één wens… mogen we zo’n glaasje water dan met een rietje?

 

Onze trouwe volger weet dat wij al veel langer politiek actief zijn…
Niet alleen meedoen, maar ook stemmen.
Wat dacht je van deze op 18 maart 2015:

Of 6 april 2016:

Zo jong en dan toch al alle raadgevende referenda uit de geschiedenis van Nederland meegedaan dat kan nog geen 30% van de bevolking zeggen!

Ja, wij zijn betrokken… al heel lan. Hierbij een overzicht van onze gehele politieke loopbaan tot aan vandaag:

Deze ronde van de verkiezingen hadden we flyer-vrij. Maar we zijn er volgende keer gewoon weer bij hoor!

BREAKING NEWS — UPDATE —

Wow… de pers belt… Of papa wil aangeven wat er gebeurd is, want wij mogen niet mee… Nou, lekkere les democratie is dat. Gelukkig geeft hij aan waarom hij ons oprecht betrekt. Even later staat op de site van Omroep West te lezen dat Zoetermeer alles stemlokalen een bericht heeft gestuurd dat kinderen niet mee mogen in het stemhokje. Nou, best sneu voor andere kinderen die ook geïnteresseerd zijn.
Een radio-quote om olie op het vuur te gooien gaat voor papa te ver, het was niet de bedoeling om iemand in verlegenheid te brengen, ook het stembureau houden we lekker voor ons, arme meneer die zo behulpzaam was. Maar het blijkt voor de pers (die waarschijnlijk moet wachten tot de stembussen sluiten voor belangrijk nieuws) een hot issue.

Omroep West:

 

 

Met de volgende tekst (iets groter zodat het te lezen is):

Best een mooi stuk toch?

Op de website van Omroep West was het iets langer:


Dan denk je dat het klaar is, maar even later komt de NOS op nos.nl met dezelfde tekst. Leuk om een tijd trending te staan.

En terwijl mama al weer thuis is, volgt ook RTL Nieuw met tekst en beeld:

 

Leuk om te zien dat we trending zijn. En dat allemaal door onze interesse in de politiek en democratie. Mooi hoor.
En… leuke bijkomstigheid, nog nooit zo veel bezoekers gehad op een blog. Hoe moeten we hier nou weer overheen?

Ok, dat was het doel niet, en is het doel niet.
Ondertussen is zowel bij ons als bij papa als bij enkele mensen om ons heen wel de vraag ontstaan… waarom mag het niet, en… klopt het wel dat het niet mag? Is er wellicht een facktchecker die hier iets mee kan?

Artikel J26 lid 1 van de Kieswet zegt:

“De kiezer gaat na ontvangst van het stembiljet naar een stemhokje en stemt aldaar door een wit stipje, geplaatst vóór de kandidaat van zijn keuze, rood te maken.”

In art. J28 wordt daaraan toegevoegd:

“Wanneer aan het stembureau blijkt dat een kiezer wegens zijn lichamelijke gesteldheid hulp behoeft, staat het toe dat deze zich laat bijstaan.”

Meer staat er ook niet in de instructie voor stembureauleden (pagina 16). Iedere kiezer alleen in een hokje, als er meer dan één kiezer in een hokje mag niet.
Wij zijn formeel nog geen kiezer, want dat mogen wij niet, dat was nou juist het punt.

En… in een oud document is iets te vinden over kinderen van 3 jaar, maar dat is slechts een voorbeeld; zie: pagina 26 van deze Instructie voor stembureauleden voor de verkiezingen van de TweedeKamer van vorig jaar.

Wij zijn geen juristen, maar het mag dus niet, of in ieder geval niet meer dan één kiezer per hokje; in de instructie staat dat het soms wel mag, met een voorbeeld van iemand van 3. Alsof papa wel naar ons luistert nu…
Al met al niet gek dus dat er verwarring is.

Wij hebben in ieder geval een super wijze les geleerd, namelijk hoe stemmen werkt. Na het meekijken naar de verschillen tussen de partijen, het nadenken over de verhouding privacy en veiligheid en natuurlijk het stemmen, hopen we dat we volgende keer mee mogen doen met stemmen tellen, dat kunnen we echt al heel goed, zelfs in het Engels.
Of moeten we daar ook eerst 18 voor zijn? Nee toch? Jullie leerde toch ook al tellen voor je 18 was?

Het zou leuk zijn als hier eens over nagedacht wordt, want als je ons nu betrekt snappen we het niet alleen, maar dan doen we ook actief mee.
Nu zijn we papa vaak kwijt in de avond, omdat er zo weinig mensen zijn die wat willen bijdragen in hun eigen tijd. Nu willen wij, maar mogen we weer niet.

Als je een idee hebt of een tip voor ons, alles is welkom hier onder in de comments.
Dank! We vrezen van niet, maar hopen van wel… tot de volgende verkiezingen, of eerder als je ons leven ook tussen de verkiezingen volgt.