Het lijkt wel een bezuinigingsmaatregel, maar dat is het niet. Het is een les papier maken. Ja, dat moet je ook leren!

Ik heb het al eens eerder gedaan, maar dat was nog onwennig. Vandaag mocht ik (buiten) papier scheppen met juf Alida. Samen moesten we ‘even’ uitvogelen hoe het ook al weer moest, maar met onze gecombineerde ervaring zijn we er toch mooi uitgekomen.

Mama heeft mijn eerste schoolse papier-creatie gehad voor moederdag. Het werkje is net op Casa, dus is het ‘hot’. En niet alleen dat, het is nog leuk ook. En… voor de oplettende lezer, heb ik dit eerder al eens gedaan op de Boek Kunst Beurs in Leiden (zie blog).

Het is echter wel iets serieuzer hier. Ondanks dat dit zonder watermerk is, moet je hier wel alles stappen zelf doen én begint het proces bij het vermalen van eierdozen tot pulp, anders valt er niets te scheppen.
Tja… Casa is een echte Montessorischool, ik moet het dus echt zelf doen (maar wordt wel goed geholpen hoor).

Het maken van pulp (malen en in water stoppen) dat snappen jullie wel he?
Hier heb ik een bak met pulp waarin ik de zeef stop. Onder het pulp, anders valt er niets te scheppen.

Als je eenmaal goed onder de laat prut zit, moet je langzaam recht (!) omhoog.

Niet te snel bewegen, anders krijgt het papier een looprichting, en dat willen we niet met handgeschept papier.
Dan héél voorzichtig losmaken…

en laten drogen.

Maar echt heel geduldig ben ik niet, dus doen we dat iets sneller, door het water er uit te persen.
Ik ben nog niet zwaar genoeg om dat met mijn kont te doen, dus gebruik ik natuurlijk, zoals het hoort, gewoon een pers. Wel een handmatige, maar daar ben ik dan wel weer sterk genoeg voor.

Nu nog even drogen en dan heb ik een mooi plat eigen gemaakt papiertje.
Kan mijn broertje weer tekenen, leuk toch!

Ook proberen? Mail mij en ik leg je uit hoe het moet.

Speciale dank aan juf Alida met wie ik het samen heb gedaan en waarmee ik weer eens bijzonder veel lol gehad heb.
Oh ja, en natuurlijk voor de foto’s, want ik kan veel tegelijk, maar papier maken en foto’s van mijzelf maken nog niet.
Het was dus weer een mooi en leerzaam dagje op Casa, ik voel me er ook zo thuis!